Annons:
Etikettallmänt-om-fjäderfä
Läst 36422 ggr
wille_wille
2014-08-17 20:36

Skaffa höns

Den här artikeln är till för dig som ligger i startgroparna för att skaffa höns och behöver läsa lite om hur du ska gå tillväga, utrymmes krav och lite annat diverse som kan vara bra att veta.

Idenna artikeln tänkte jag försöka skriva en komplett guide för dig som vill börja med höns. Saknar du nått i guiden? Kommentera vad så försöker vi lägga till det.

Har du några andra frågor så är det bara att fråga i forumet Glad

Innan du börjar läsa, L80 som nämns flertalet gånger är "Statens jordbruksveks föreskrifter och allmänna råd om djurhållning inom lantbruket m.m.

L80 är till största del anpassat till industrihållning av djur, och de krav som L80 ställer är väldigt lågt satta. Jag rekommenderar dig inte att t.ex. ha 9 höns på 1m2, även fast det är lagligt.

Hoppas du har nytta av det som står i artikeln 🙂

Hönshuset:

Enligt L80, 6kap, 19§ får du ha 9 höns/m2 tillgänglig area om de väger mindre än 2,4kg. Annars, om de väger mer än 2,4kg gäller 7,5 höns/m2 tillgänglig area. Golvets lutning får vara max 12%

Detta är dock ganska litet för hönsen, samt att du behöver ha plats för diverse tillbehör (läs mer längre ner).

2m2 tycker jag skulle fungera bra för en liten flock, ifall de även har tillgång till utevistelse.

Bygg gärna lite större än vad du tycker behövs, då har du plats att expandera flocken om intresset växer Skämtar

Du bör även ha någon form av hall innan ytan hönsen vistas på där du t.ex. kan förvara mat samt ha en extra bur om en höna skulle bli sjuk eller vill ruva.

Du måste även (enligt L80, 6kap, 19§) ha strö på minst 1/3 av arean, dock minst 0,025m2/höna.

För att räkna ut ytan i m2 så tar du bara ena sidan i meter gånger andra sidan i meter.

Ex. 60cm*30cm=0,6m*0,3m=0,18m2

För att få fram en sidas mått så måste du ha den andra sidans mått.

Då tar du bara ytan/sidans längd. Tänk på att använda samma enhet, annars blir det svårt att räkna ut Skämtar

Omvandlingstabell:

Dm > m = dm/10

Cm > m = cm/100

Alltså, ex: 65cm=65/100=0,65m

Sittpinnar:

Sittpinnarna ska vara 150mm/höna, alltså så ska varje höna ha tillgång till minst 15cm sittpinne.

Centrumavståndet ska vara 300mm. Kortfattat så ska det vara minst 300mm (30cm) mellan mitten på två pinnar. Minsta avståndet till en vägg ska vara 200mm (20cm).

Tänk på att anpassa måtten på sittpinnarna efter vilken ras du har. Ifall du har/tänker skaffa en större ras som t.ex orpington så blir det trångt för dem med minimimåtten.

Hönsgården:

För hönsgården finns inga speciella mått som man måste följa. Tänk på att göra den så stor som möjlig eftersom att hönsen äter allt grönt de får tag på. Har du en stor hönsgård är den därför lättare att hålla grön och fin eftersom växterna hinner växa lite utan att hönsen äter upp dem.

För att undvika att rovdjur tar sig in så kan det vara bra med nedgrävt nät samt grovt grus runt om hönsgården samt nättak för att undvika att rovfåglar tar hönsen.

Det ska dock enligt L80, 6akp, 11§finnas skydd mot dåligt väder i form buskar eller tak.

Om det behövs ska de även ha tillgång till vatten utomhus. Dock så bör du ej ge dem mat ute eftersom det lockar dit andra fåglar samt gnagare.

Öppningarna till hönsgården ska vara minst 0.35m (35cm) höga och minst 0,4m (40cm) breda.

Dock så måste du ha minst 2m i total bredd per 1000 höns.

Höns i tätbebyggt område:

Olika kommuner har olika regler för höns i tätbebyggt område. Vad jag vet så tillåter de flesta att man har höns så länge man inte har tupp, eller att tuppen är instängd vissa tider på dygnet. Kolla med din kommun om de har några regler innan du skaffar höns.

Utrustning:

-Vattentråg: Hönsen måste ha tillgång till vatten. Beroende på vilken sorts vattentråg du använder så finns det olika kravmått. Har du ett runt  tråg så ska det finnas minst 10mm trågkant/höna. Har du ett rakt tråg ska det finnas minst 25mm trågkant/höna.

Ifall du använder dig av nipplar eller koppar får du högst ha 10 höns/nippel eller kopp. Dock minst två tillgängliga för varje höna.

Använder du vattenautomat kan det vara bra att köpa/bygga ett ställ till den så att den inte står direkt på golvet eller köpa en upphängningsbar och hänga upp den från taket.

Annars blir det snabbt skit i automaten, dvs. mer för dig att göra rent.

-Fodertråg: Använder du dig utav ett runt fodertråg ska det finnas minst 40mm trågkant/höna. Har du ett rakt tråg ska det finnas minst 100mm trågkant/höna.

Även foderautomat kan vara bra att ställa/hänga upp på något så att det inte kommer så mycket skit i. Fodertrågen brukar ha egna ben så de kommer upp en liten bit.

-Värpreden: Hönsen måste ha tillgång till värpreden, följande krav på värpreden är hämtade från L80:

Fackrede: 0,0125m2/höna, dock minst 0,075m2. Kortaste sidan ska vara minst 0,24m, alltså 24cm.

Kollektivrede: 0,01m2/höna, dock minst 0,14m2. Kortaste sidan ska vara minst 0,35cm, alltså 35cm.

Foder:

Det finns många saker du kan mata dina höns med.

Du kan mata med färdigt foder, t.ex. Granngårdens hönsfoder, Edelfoder eller Svenska foder.

Vill du blanda själv så kan du läsa i denna tråden, där har våra medlemmar diskuterat lite om att blanda eget foder.

Du kan även ge hönsen matrester, dock så är animalisk föda ej tillåten (ska lägga till mer ang. detta så fort jag hittar något vettigt att skriva). Hur du kan gå tillväga för att ta tillvara på matresterna kan du läsa om i denna artikel.

Hur mycket foder du ska ge hönsen beror på hur många höns du har, vilken ras, vad du har för foder osv. Det är svårt att säga ett speciellt mått på hur mycket foder du bör ge hönsen, men det brukar märkas ganska bra om hönsen anser att de får för lite mat Glad
-Hantering av matavfall som djurfoder:

Sjukdomar som kan spridas med okokt matavfall är Newcastle-sjuka som drabbar höns och fjäderfä.

Matavfall definieras som alla typer av matavfall med animaliska beståndsdelar, dvs delar från djur som kommer från restauranger, storkök och kök såsom centralkök och hushållskök.

Sedan den 1 november 2002 är det inte tillåtet att utfodra produktionsdjur med matavfall (höns producerar kött, ägg och fjädrar).

Det är emellertid möjligt att utfodra produktionsdjur med t.ex. vegetabilier som potatis, grönsaker och andra produkter som makaroner.

Förbudet finns i artikel 22. 1. b i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1774/2002 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter, som inte är avsedda att användas som livsmedel. Förordningen gäller inom hela EU.

(Kopierat från Länsstyrelsen Södermanland, nedkortat av Tzatze)

http://www.lansstyrelsen.se/sodermanland/Sv/djur-och-natur/smittskydd/Pages/Matavfall_som_djurfoder.aspx))

Välja ras:

Att välja ras…troligtvis ett av de jobbigaste momenten i att skaffa höns. Först och främst lär du bestämma om du vill ha renrasiga höns eller kan nöja dig med blandraser samt hur stora höns du vill ha.

En av fördelarna med att välja renrasiga är att det blir lättare att läsa sig till information om rasen innan köpet.

När du har bestämt dig för det så kan du börja kolla på raser/korsningar som skulle kunna passa dig. De flesta raser är ganska lika till beteende men det finns vissa variationer. Vissa raser är lugnare medans andra är lite "stökigare". Vissa gillar att flyga mer än andra och vissa är mer ruvvilliga än andra. Dessa är dock bara några exempel Glad

Har du svårt att bestämma dig för vilken färg du vill ha?

Köp en ras som kan bli olika färger, t.ex. Hedemorahöns eller blanda olika raser.

Ifall anledningen till att du skaffar höns bara är att få ägg och du inte bryr dig så mycket om hur hönsen ser ut så försök få tag på någon värpras via ett hönseri.

Skulle inte rasen passa dig? Ingen fara! Det är ju bara att sälja dem och testa en annan ras Glad

Vuxna eller kycklingar?:

Om du ska köpa vuxna höns eller kycklingar är helt upp till dig. Jag listar några för och nackdelar med att köpa vuxna djur här nedan:

Fördelar med att köpa vuxna djur:

  • Behöver inte värmelampa

  • Lättare att transportera (behöver ej tänka på värmen)

  • Behöver inte tittas till lika mycket

  • Större, inte lika stor risk att råka trampa på

  • Du kan bestämma hur många hönor/tuppar du vill ha

  • Börjar värpa direkt/inom kort

  • Behöver inget specialfoder första tiden

Nackdelar med att köpa vuxna djur:

  • Dyrare i inköp

  • Tar mer plats att transportera 

  • Säljaren kanske har ljugit om åldern så du har fått en gammal höna?

Tänk på att kycklingar behöver extrautrustning såsom bur, värmelampa, speciellt foder och en speciell vattenautomat med smal kant eller en vanlig vattenautomat med spelkulor i vattentråget!

Flockens storlek:

Hur stor flock du ska/kan ha beror på flera faktorer, bland annat hur stort hönshus du har, hur stort vattentråg & fodertråg du har, din ekonomi samt hur mycket tid du har.

Tänk på att du ej bör ha två tuppar. Det kan fungera i vissa fall, men det brukar gå betydligt bättre med en eller tre tuppar.

För att tupparna inte ska gå för hårt åt på hönorna så bör de ha minst två eller tre hönor var.

En tupp och fyra eller fem hönor kan vara en bra storlek att börja med Glad

Vart skaffar jag höns?:

Det finns många sätt och ställen att skaffa höns på. Bland annat genom annonser på blocket, annonser på andra internetsajter (t.ex. här på höns.ifokus, djurannonser.ifokus eller alternativ.nu), via facebookgrupper (se under fliken länkar under sajtens omslagsbild), på en hönsbytardag (de flesta brukar även sälja höns) eller ifall du känner någon eller vet någon i närheten som har höns så kan du även höra med den personen.

Skötsel: Hönsen behöver daglig skötsel. De ska ha mat på morgonen och hönsluckan ska öppnas (om du har hönsgård). Det ska även kollas så att de har rent och fräscht vatten, och vid behov ska det bytas . Någon gång ibland, när det börjar bli skitigt bör man byta ut ströet i hönshuset. Man bör även diska foder och vattentråg ordentligt någon gång ibland.

För att inte få så mycket bajs på golvet under sittpinnarna kan man bygga en sk. gödselbräda. En gödselbräda består vanligtvis utan en skiva som man sätter en bit under sittpinnarna som hönsens avföring då landar på, istället för att hamna på golvet.

Man bör även lite då och då kontrollera så att alla hönsen verkar må bra.

Skyddsnivåer:

Skyddsnivåer för att skydda dina fåglar mot Fågelinfluensa.

Just nu (18-04-2014) gäller skyddsnivå 1

Detta innebär de olika skyddsnivåerna :

-Skyddsnivå 1

Hönsen får röra sig fritt utomhus men ska fodras och vattnas inomhus alternativt ute under tak. Hygienrutiner med handtvätt och skobyte rekommenderas.

-Skyddsnivå 2

Djuren ska hållas inhägnade med nät med största maskstorlek 51mm, taknät rekommenderas. Foder och vatten ska ges inomhus eller under tak i rastgården. Hygienrutiner med handtvätt och skobyte bör anordnas.

-Skyddsnivå 3

Djuren ska hållas inomhus eller i rastgård med nät med största maskstorlek 19mm, tätt tak ska finnas. Foder och vatten ska ges inomhus eller i rastgården. Alla öppningar ska vara tätade med fågelnät.  Hygiengräns med handtvätt, kläd- och skobyte ska finnas. Denna nivå gäller inte hobbyhöns ännu men kan komma att göra i framtiden.

Jag vill rikta ett stort tack till Tzatze för att jag får använda texten du skrivit om skyddsnivåerna!

Här är länken till jordbruksverkets informationsfolder om skyddsnivåer för den som vill läsa hela den.

Länk till L80, 6kap (fjäderfän): http://www.jordbruksverket.se/download/18.6b0af7e81284865248a80002467/1274262278775/2010-015.pdf 

Allt är skrivet och sammanställt av mig, wille_wille om inget annat anges.

Om du vill publicera texten någon annanstans, eller låna stycken så PM:a mig först och be om tillstånd.

Hälsningar Wille, medarbetare på akvarieräkor och fjäderfä.

Annons:
Medaljjägaren
2014-09-22 18:01
#1

Smart

YEY, INSIDER!

Grace2009
2014-09-22 18:54
#2

Jättebra artikel! Men jag är lite chockad över att man får ha 9 höns per kvm, det låter jättetrångt!

Medaljjägaren
2014-09-22 19:09
#3

#2 det tycker jag med.

YEY, INSIDER!

TezzD
2014-10-23 21:17
#4

Tack så mkt! 
Har hönshuset klart, och utrymme brevid plus hönsgård ute :)
Dock har jag inget tak på det, men det kommer nog i framtiden om vi märker av rovdjuren. 
Jag undrar, torrbad, är det ett måste?

HjärtaRosalee
SajtVärd: Änglar -ifokus
Medarbetare: barn.ifokus. 

wille_wille
2014-10-24 06:46
#5

#4 Som jag förstod så är det ett måste, dock så klarar de sig utan…

Hälsningar Wille, medarbetare på akvarieräkor och fjäderfä.

Cragan
2014-10-24 06:48
#6

#4 när du ser hönsen sandbada så blir det ett måste 🙂  fast måste erkänna att jag själv inte har någon koll på om det är ett krav eller ej men hönsen fullkomligt älskar det iaf

Annons:
TezzD
2014-10-24 07:20
#7

Hur fixar man det då? Vad ska man ha? 🙂

HjärtaRosalee
SajtVärd: Änglar -ifokus
Medarbetare: barn.ifokus. 

wille_wille
2014-10-24 07:26
#8

Det är bara att ta en liten badbalja eller något, fylla med sand och ställa in till hönsen så är det klart :)

Hälsningar Wille, medarbetare på akvarieräkor och fjäderfä.

TezzD
2014-10-24 10:40
#9

#8 Okej tack! Trodde man skulle ha en speciell blandning av ngt slag 🤪

HjärtaRosalee
SajtVärd: Änglar -ifokus
Medarbetare: barn.ifokus. 

ManU77
2015-05-15 12:51
#10

Jättebra artikel!

Går det att ordna bilder? Det hade varit sjukt pedagogiskt riktigt om det förutom textens beskrivning även fanns bilder att titta på. :-)

wille_wille
2015-05-15 19:14
#11

Tack :) Jo det skulle säkert gå att ordna, kikar ev. på det lite senare.

Hälsningar Wille, medarbetare på akvarieräkor och fjäderfä.

Upp till toppen
Annons: