Allmänt om fjäderfä

Bad för höns

2013-07-04 14:41 #0 av: V3ritas

Höns behöver sköta om sin fjäderdräkt för att hålla nere ohyrebeståndet och för att dom ska må gott rent allmänt. I denna artikel får ni läsa lite om olika typer av bad, men inte i den bemärkelsen att det innefattar vatten.

När höns är inne större delen av året ska dom ha tillgång till en plats att kunna bada på. När dom är ute hittar dom oftast dessa platser själva.

Det finns mängder av olika varianter för våra fjäderfän, och vad man väljer beror på sitt eget tycke och smak. Och vad hönsen verkar tycka om förstås.

Man kan ta in sand eller finare jord från sin egen tomt, köpa sand (typ rådasand/sandlådesand osv.), använda torv, överbliven plantjord eller liknande. Eller så kan man mixa lite som man vill och prova och se vad hönsen verkar trivas med. 

Sen så är det bra att blanda i lite aska från eldstaden. Det hjälper till att förebygga ohyra. 

Mina höns hittar sina ställen på gården. Det som är mest populärt är två platser där vi har rester av finare plantjord, och kring huset efter vår dränering då det är sandblandad jord. Men dom har även provat i trädgårdslanden. 

På vintern har jag haft en sand/torvblandning med lite aska i, det har funkat bra och hönsen har gärna badat i det, har även provat att ha bara sand.

Vad ska man ha badet i? Gärna något med lite högre kanter då det sprätter en del när dom badar. Jag har sett varianter där man använt gamla diskhoar, gamla däck, baljor av olika slag, pallkragar osv. Bara fantasin sätter gränserna.

Foton: V3ritas

Medarbetare på Fjäderfä iFokus :)

Anmäl
2013-07-05 12:34 #1 av: konichiwa

Jag har funderat på var hönsen ska kunna sandbada på vintern, mitt hönshus är ju så litet. Nu ser jag att en liten plastlåda går bra. Tack för tipset!

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl
2013-07-05 19:58 #2 av: V3ritas

#1 Vad bra, jag la till lite extra om det på slutet :-)

Medarbetare på Fjäderfä iFokus :)

Anmäl
2013-07-08 16:56 #3 av: Maria29


Underbart med olika ideér.. För närvarande så badar mina i en grop de själva tillverkat, men jag funderade också på hur jag skulle göra in för vintern (mitt ena hönshus är ju inte heller så himla stort).

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl
2013-07-09 19:52 #4 av: [tintilar]

Jag köpte en specialsand på granngården men den äter dom bara. Badar gör dom helst i jord från trädgårdslandet. :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.