Tips och Trix

Hemmabyggd äggkläckare

2013-05-05 15:30 #0 av: V3ritas

Jag ville prova göra en egen äggkläckare bara för att testa. Här ska jag skriva om hur jag gjorde min första, och om resultatet.

Det jag har använt: En del är sånt vi haft liggandes hemma. Totalkostnaden för äggkläckaren blev under  300kr skulle jag tro.

 • En Plastback 56,5cm x 38cm x 47cm med tillhörande lock
 • En Lampsladd (39:- Clas Ohlson)
 • En Sladd dimmer (99:- Clas Ohlsson)
 • En Halogenlampa motsvarande 60w (19:- Clas Ohlson)
 • En Termometer/Hydrometer (149:- Clas Ohlson)
 • Frigolit (som följt med nå möbler från IKEA)
 • Silvertejp
 • Snöre
 • En bit från en Fleecefilt
 • Ett par Disktrasor
 • En handduk
 • Sprayflaska
Först provade jag att bara luta frigolitlådan med hjälp av snören, men det funkade inte så bra. Vände äggen för hand istället. Foto: V3ritas

Hur jag gjorde: Jag började med att göra en låda av frigoliten som äggen skulle ligga i. Kapade passande delar och tejpade ihop med silvertejp. Fäste snöre i den som jag kan använda för att kunna justera höjden i kläckaren.

Sen så kopplade jag på sladd dimmern på lampsladden, gjorde ett hål i locket för lampan, plus ett par lufthål och satte fast lampan i locket till en början, men sen hängde den ner en bit från locket.

Och så satte jag vatten i botten av plastbacken för att få fuktighet. Några centimeter djupt. Fukten låg på ca 35-40% dom två första veckorna.

I med termometer/hydrometer i frigolitlådan. som jag placerade i plastbacken. Jag fick justera höjd på både lampa och frigolitlåda innan tempen blev bra.

Den var helt oisolerad, vilket gjorde att den påverkades mycket av omgivningens temperaturväxlingar och det är inte bra om man inte har möjlighet till att kolla till kläckaren ofta. Jag har haft tur att jag varit hemma mesta delen av tiden så jag kunnat justera när det behövts. 

Tempen har svajat en del och har korta stunder kommit upp i över 40 grader, en gång visade tempen 44 grader efter att jag vridit upp dimmern på morgonen när tempen hade sjunkit mycket. Nu var det inte en lång stund så äggen blev inte så varm inuti direkt. Men det kändes verkligen osäkert. Och nån gång har den varit nere på 35 grader. 

För att slippa hålla på att ändra dimmern på lampan för att justera temperaturen allt för ofta så ställde jag ett litet oljeelement vi har bredvid som jag kunde slå på för lite stödvärme under natten (vi har ganska kallt inne under nätterna).

Ägg på dag 3, fortfarande lång väntan.. Foto: V3ritas

Äggen vändes morgon och kväll, hade markerat med blyerts med ett M (för morgon) och K (för kväll) för att komma ihåg att vända på dom.

Under sista veckan la jag in en blöt handduk runt frigolitlådan för att öka fuktigheten ytterligare. Den kom upp i omkring 50% fuktighet då. Sen från dag 19 när jag slutade vända äggen så la jag in ett par blöta ihop rullade nya disktrasor längs kanterna i frigolitlådan. Fuktigheten blev ännu högre och det bildades kondens  på insidan av hela plastbacken.

När det var dags för kläckning, efter hålslag, så tog jag bort fleecefilten och så sprayade jag äggen lite med ljummet vatten (hade hett vatten i flaskan, det hinner svalna innan det landar på äggen), men inte för mycket så att dom skulle kunna "drunkna" i äggen.

Resultat: Jag började med Åtta ägg som placerades i kläckaren. På dag 3 lyste jag alla ägg och det visade "spindlar" (embryon som börjat utvecklas) i alla.

Lyser äggen, en "spindel" på dag 3.

Lyste dom på dag 10 men då hade två stycken stannat av, så dom plockades bort. Sex ägg kvar.

På dag 17 lystes äggen och då var det en som hade avstannat där med, den fick ligga till på kvällen dag 18 för att jag skulle vara säker på att det verkligen inte var liv i den. När jag lyste på dag 18 syntes en storleksskillnad på dom och det var fortfarande dött där i. Fem ägg kvar.

Kvällen innan beräknad kläckning, dag 20 så började det pipa från alla fem äggen. På natten så kom första hålslagen i två av dom. 

Hålslag i äggen. Foto: V3ritas

Första kycklingen var ute kring lunchtid på dag 21. Sista kycklingen kom vid 22 på kvällen samma dag. Alla fem kläcktes.

Första kycklingen som kläcktes. Foto V3ritas

Nu får plastbacken vara tillfälligt boende (torr och rengjord och utan frigolitlåda) för dom små med en värmelampa över.

Sammanfattningsvis: Jättekul att det blev några kycklingar! Fem av åtta ägg klarade sig hela vägen. Men i och med att det svajade så mycket i temperaturen så skulle jag inte våga satsa på att sätta in ett gäng med ägg och kläcka som kläckaren var byggd nu. Jag kommer satsa på en bättre isolerad låda med värmeelement avsett för äggkläckare, digital termostat och fläkt i för att få jämnare temperatur. 

Vill man prova detta så ska man veta att det absolut inte är lika säkert som i en "riktig" äggkläckningsmaskin! Det är alltså spännande och prova, men jag rekomenderar termostat och bättre isolerad låda för att få en jämnare temperatur om man ska bygga själv. 

- V3ritas

Medarbetare på Fjäderfä iFokus :)

Anmäl
2013-05-05 16:57 #1 av: konichiwa

Spännande att få vara med på 'resan'!

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl
2013-05-05 22:20 #2 av: theoneissa

Vad roligt att det blev så bra resultat!Glad

Anmäl
2013-05-06 16:30 #3 av: [randi]1

Grattis!

Skall försöka mig på att bygga en egen kläckare längre fram, så ditt förslag är ju jättebra, och så vet man ju att det fungerarSkämtar.

 

medarbetare på lantdjur, omplacering, russkiy toy och vaktlar


Anmäl
2013-05-06 18:48 #4 av: V3ritas

Jo det fungerade, men det är ju fortfarande mycket mer osäkert än att köra med en "köpes kläckare". Men jag är jätte glad att det blev ett par kycklingar :)

Medarbetare på Fjäderfä iFokus :)

Anmäl
2013-05-06 18:51 #5 av: wille_wille

Jag såg någon liknande förut fast då hade man skippat lampan och allt det och bara lagt i en doppvärmare för akvarium med termostat i vattnet.
Hade tydligen också fungerat bra...

Hälsningar Wille, medarbetare på akvarieräkor och fjäderfä.

Anmäl
2013-05-06 20:16 #6 av: V3ritas

#5 Jo jag funderade på att prova det också, men det fick bli en lampa, kändes smidigare för mig.. :)

Medarbetare på Fjäderfä iFokus :)

Anmäl
2013-11-25 20:57 #7 av: kaninsköld

Måste man ha äggkläckare?

Anmäl
2013-11-26 00:07 #8 av: V3ritas

#7 Nej inte alls :) Det är fritt att välja :)

Medarbetare på Fjäderfä iFokus :)

Anmäl
2014-02-10 17:28 #9 av: VildaVittra

Jag ska till och bygga en äggkläckare nu och undrar vilken fläkt som är lämplig och framförallt lätt att installera? Ska köpa annat från Kjell och Company, så länkar dit: http://www.kjell.com/Sok?showall=&query=fl%C3%A4kt&sort=P_PriceExcVat&listingStyle=grid

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-02-10 18:03 #10 av: konichiwa

Jag kan tipsa om nåt jag läst på ett annat forum; att ha en dimmer till lampan så man kan justera temperaturen, smart va?

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl
2014-02-10 18:10 #11 av: VildaVittra

#10 Sådana har jag lagt i kundvagnen. Två till och med så jag kan justera fläkten också.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-04-10 11:16 #12 av: Kvigan

#11 Vilken fläkt har du införskaffat? :) Vad jag såg fanns där bara med USB.. och då får man ju ständigt ha datorn igång brevid ^^

Anmäl
2014-04-10 12:49 #13 av: VildaVittra

#12 Det blev ingen fläkt, då jag inte hittade en som var enkel nog för mig att installera.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-04-10 14:10 #14 av: Kvigan

#13 Ok, det fungerade ändå? :)

Anmäl
2014-04-10 14:13 #15 av: VildaVittra

#13 Tyvärr inte, men det berodde på tre termometrar som visade flera grader olika trots att de låg på samma ställe samt postens "ömsinta" vård av avelsäggen, så till den grad att mer än hälften kom malda.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-04-10 16:06 #16 av: konichiwa

Det där med mosade ägg med posten är väldigt vanligt tydligen. Konstigt att de måste hantera paketen så våldsamt.

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.