Foder

Ta tillvara på matresterna

2013-04-24 22:01 #0 av: V3ritas

Höns äter det mesta. Det är många som jämställer dom med en avancerad kompost. Självklart finns det kräsna höns och glupska höns men såhär gör jag till mina.

Häromveckan gjorde jag köttsoppa hemma. Mycket rotfrukter blev det såklart. Allt skal och ändbitar sparade jag på sidan av och kokade upp till hönsen under tiden soppan kokade. Skalen och småbitarna blev mjuka och hönsen blev överlycklig när jag kom in med skålen till dom.

Köttsoppans rester blir mums för hönsen!

När vi äter frukt så sparar vi sånt som blir kvar, skal, kärnhus osv. Skalen kokar jag oftast, kärnhusen får dom pyssla på med som dom är.

Sparar alltid potatisskal och kokar sen till hönsen (många säger att rå potatis inte är bra för höns så för säkerhetsskull kokar jag dom innan).

En liten höna smaskar på kokt morots- och potatisskal.

Ändbitar av salladshuvuden, kålhuvuden och liknande får dom som dom är för att det ska bli lite mer utmaning i att få i sig det goda.

Jag har läst mig till att dom inte ska äta lök, banan och avokado så det ger jag dom inte. Inte heller kött, fågel eller fisk heller..

Ibland blir det lite för mycket potatis eller ris när vi gör mat, resterna åker ner i hönsens matskål efter att vi portionerat ut våra egna matlådor.

Jag tar till och med tillvara på smulorna när man skär upp bröd, kantbitar från limpor (hembakt utan mejeriprodukter eller ägg). 

Det är inte så mycket extrajobb heller, sånt som ska kokas kan man ju koka på sidan av det man redan lagar till middag eller liknande.

Så sen vi skaffade höns har vår kompost minskat riktigt mycket! Känns skönt att det kommer till mer nytta än att "bara" fräsas ner i trädgårdslanden här hemma. 

Det man ska tänka på är att det inte är tillåtet att mata sina höns med animaliska produkter. Mer om det finns att läsa här på Jordbruksverkets hemsida!


Foton: Egna bilder av mig.


- V3ritas

Medarbetare på Fjäderfä iFokus :)

Anmäl
2013-05-22 09:13 #1 av: [JeanetteK]

Bra artikel! Vi ger också våra höns rester. Bra tips att spara och koka upp. Har märkt att våra höns är lite småkräsna, så det var ett bra tips.LerMen eftersom vi har grisar är jag oftast lite lat och slänger ner allt i grishinken för dom äter verkligen ALLT! Blinkar

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-05-22 09:22 #2 av: V3ritas

#1 Tack. Ja det brukat gå ner lätt om det är kokat en stund :) Kul med grisar också! :)

Medarbetare på Fjäderfä iFokus :)

Anmäl
2013-05-22 12:34 #3 av: [randi]1

Mina höns tillhör, det verkligen kräsna. Det är än så länge bara melon, havregryn, och bröd som de äter.

Men är artikeln var väldigt intressant att läsa.

 

medarbetare på lantdjur, omplacering, russkiy toy och vaktlar


Anmäl
2013-05-24 17:35 #4 av: millan2000

Mina höns är också kräsna :) dom äter aldrig sallad, tomater o sånt. Men dom älskar överbliven pasta!!! Spaghetti slinker ner direkt samt ris och makkisar. Däremot emellanåt äter dom mördarsniglar :O Så man undrar ju vad dom har för smaklökar :) Dom ska inte äta rå potatis detä r helt riktigt, den måste kokas. vet inte om det är stärkelsen som är farlig. Har bara läst att dom inte ska ha rå potatis och det stod inte med utropstecken :)

Anmäl
2013-05-24 18:11 #5 av: [JeanetteK]

#4 Pasta med snigelsås till middag kanske??Gapskrattar

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-05-24 19:45 #6 av: Coturnix

Gräs tycker mina hönor mycket om! ;)


Anmäl
2013-11-20 22:50 #7 av: Mr_Si

kul artikel :)


Anmäl
2013-11-21 10:35 #8 av: Maria Gräddnos


För många år sedan danades sophämtningen om i vår kommun, man kunde välja mellan olika alternativ beroende på om man komposterade själv, veckashämtning eller varannan vecka eller 1 gång i månaden. Om man komposterade själv kunde man välja alla alternativ. Alla skulle fylla i en blankett och om man inte avsåg att använda kommunens kompostlådor ( Heter det så..?) skulle man bifoga foto o/e ritning på sin kompost. Eftersom vi bor på landet, eldar med vedpanna, hade katter, kaniner, ankor o höns hade vi verkligen inget behov av kompost. Min man föreslog då:
- Men Maria - Du som ritar så bra (Förlägen) , rita av våra djur på blanketten och skicka in... Vad kan hända..?

Jag ritade. Blanketten gick in. Rätt person måste ha behandlat den. Vi hörde inget mer och fick beviljat varannanveckashämtning. ( Blöjor, blöjor)

Det var roligt!

Än idag åker matresterna ut på gården. Familjen hävdar att när jag blir gaggig och inlåst på hem kommer personalen att få plocka matrester ute i korridoren efter att jag öppnat min lägenhetsdörr och kastat ut matrester till hönsen....

På bilden orientalen Diablo som ratade kattmaten inne och åt spaghetti ihop med hönorna istället....

Anmäl
2013-11-21 15:43 #9 av: [JeanetteK]


Härlig bild! Och rolig historia! Kul när det hamnar hos rätt personer!

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-11-21 18:56 #10 av: [tintilar]

Jättebra artikel! Men det hade varit bra om det funnits med information om vad man inte får ge till höns enligt svensk lag. :) Dvs animaliskt matavfall - och också gärna varför.

Anmäl
2013-11-22 19:05 #11 av: V3ritas

#10 egentligen finns det inga lagar för vad man får ge sina höns, det är endast om man ska sälja ägg/kött om jag förstått det rätt. Men jag ska kolla upp det igen.. :)

Medarbetare på Fjäderfä iFokus :)

Anmäl
2013-11-22 23:12 #12 av: LisenN

#11 Då har du förstått fel. Om du så bara äter ett enda ägg från hönsen får du inte ge dem animaliskt avfall som det så fint kallas.

En länk här, mer finns att läsa och är enkelt att hitta via google.

http://www.lansstyrelsen.se/sodermanland/Sv/djur-och-natur/smittskydd/Pages/Matavfall_som_djurfoder.aspx

LisenN sajtvärd på Nära föräldraskap ifokus

Anmäl
2013-11-23 13:24 #13 av: [tintilar]

Som LisenN säger, det gäller ALLA höns, även hobbyhöns. Det är inte tillåtet att ge några höns i Sverige animaliskt matavfall - tex kött, ägg, mejeri, eller matavfall som innehåller detta.

Anmäl
2013-11-23 21:02 #14 av: V3ritas

Här är info om animaliska produkter från Jordbruksverket: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/produkterfrandjur/foderochutfodring.4.207049b811dd8a513dc80003970.html 

Medarbetare på Fjäderfä iFokus :)

Anmäl
2014-01-07 21:26 #15 av: exitingsvillemo

#13 så då får man inte ge bröd till höns heller?? Det innehålle ju oftast både ägg och mejeriprodukter.

Vet vissa som ger äggskal till sina höns, för kalkets skull. Är detta inte heller ok?

Anmäl
2014-01-08 16:15 #16 av: konichiwa

Jag ger mina kycklingar hackat ägg mosat med gräddfil varje dag. Förbjudet alltså?

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl
2014-01-09 12:19 #17 av: V3ritas

Saxat från jordbruksverket, länken ovan.

"Matavfall kan i vissa fall innebära en smittorisk för djur. Du får därför inte utfodra andra produktionsdjur än pälsdjur med matavfall. Produktionsdjur är i detta fall djur som hålls, göds eller föds upp av människor och används för framställning av livsmedel, ull, fjädrar, skinn eller andra produkter. Till livsmedel räknas bland annat kött, mjölk och ägg."

Medarbetare på Fjäderfä iFokus :)

Anmäl
2014-01-09 15:15 #18 av: exitingsvillemo

#17 alltså får man inte ge dom bröd? Men allvarligt, hur många ger inte sina höns bröd?

Anmäl
2014-02-14 14:21 #19 av: Dentaku

Jag ger inte, och har aldrig givit, mina höns någon form av kött. Även om de pickar i sig lite av varje när de går ute så känns det inte ok. Däremot får jag erkänna att jag är något av en lagbrytare så till vida att de får matrester som innehåller mejeriprodukter. Idag serverades bröd som blivit för torrt för oss uppblött med spenatsoppa redd med lite grädde. Mycket populärt.

#17 Jag glömmer aldrig när en av mammas hönor hoppade jämfota en halvmeter och snodde en kanelbulle direkt ur handen på min häpna mor. Gapskrattar Ibland är det alltså inte ens ett eget val att hönsuslingarna äter matrester...

Anmäl
2014-03-18 19:43 #20 av: Coturnix

Tur att inte vilda daggmaskar, sniglar; gråsuggor och insekter är "animaliska"!? Hur ska jag låsa in mina hönor så att de, och jag inte "drabbas" av detta "förfärligt" omöjliga "Påbud"!?...myrägg!? Nej vi måste verkligen stänga in våra höns från det fria livet så vi kan hindra dem dem från deras naturliga beteende! Fortare än kvickt! :(
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.