2013-03-22 00:36 #0 av: V3ritas

Här kommer du få läsa om vad som händer under året hos hönsen. Från vår till vinter.

Vår
Ljus värme och liv kommer tillbaka till hönshuset. Dom äldre hönorna kommer igång med sitt värpande igen och när det kommer till befruktning så ökar även den. Därför är det en bra tid att kläcka fram kycklingar under våren. 

Hönsen börjar kunna vara utomhus mer igen. Tänk på att kolla igenom hönsen då och då, under våren kommer många flyttfåglar tillbaka och kan ta med sig diverse ohyra.

Sommar

En härlig årstid för hönsen när det finns möjlighet att få vara utomhus och sprätta runt i naturen efter föda. 

Man får se till att skydda hönsen från yttre faror som tex. rovdjur och bilar. Och se till att det finns vatten utomhus så hönsen har tillgång till att dricka i varma väder. Hönsen behöver även ställen med skugga. 

Hönorna lägger bra med ägg under sommaren tack vare all ljus och värme, så länge det inte blir alldeles för varmt, då kan produktionen gå ner för ett tag. 

Nu brukar det finnas möjlighet att få hyra höns för dom som bara vill ha höns under sommaren.

Höst

Kycklingar som kläckts under våren börjar bli könsmogna, hönor börjar värpa och tupparna upptäcker tjusningen med hönor och kan därmed börja kivas med andra tuppar.
Det är även nu hönsen börjar rugga. Hur det går till är individuellt. Vissa tappar i princip alla fjädrar på en gång medan andra släpper lite i taget. Hönorna lägger inga ägg när dom ruggar då dom behöver all sin energi för att kunna producera sin nya fjäderdräkt. Kycklingarna byter sina sista kycklingfjädrar mot sina vuxenfjädrar. 

Nu lämnas hönsen som hyrt över sommaren tillbaka.

På hösten är det vanligt att se över sin flock över djur som eventuellt ska slaktas.

Vinter

Kyla och minskat ljus gör att äggmängden minskar. Dom äldre hönorna lägger något enstaka ägg. Unghönorna däremot kan värpa lite mer. Hönorna mår bra av att ha någon plusgrad i hönshuset, även om dom inte dör av någon minusgrad heller. Men det förenklar skötseln betydligt. Se till att inte vatten fryser. 

Under vintern kan det vara bra att hålla hönsen sysselsatta med diverse aktiviteter för att dom inte ska bli uttråkade och kanske ge sig på varandra i ren tristess.

Bilder: Lånade från sxc.hu

Källor: Karins Hönshus, Boken "Våra fjäderfän" av Nils Olsson, Boken "Börja med höns" av Anette Sievers


- V3ritas